Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

05 Mar 2019

Novi Alfa Romeo Tonale – konceptualni automobil Susret elektrifikacije sa lepotom i dinamikom

Alfa Romeo ulazi u svet električnih automobila na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine predstavljajući novi koncept terenca srednje veličine - Alfa Romeo Tonale. Tonale je prvi plug-in hibrid i prvi terenac srednje veličine koji je proizveo Alfa Romeo. On ispisuje nova pravila u najbrže rastućem segmentu današnjice koristeći prepoznatljivi jezik svog proizvođača koji se sastoji iz italijanskog stila i neprikosnovenog užitka u vožnji.

Novi Alfa Romeo Tonale – konceptualni automobil Susret elektrifikacije sa lepotom i dinamikom
  • Koncept prvog Alfa Romeo plug-in hibridnog SUV-a srednje veličine debituje na na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.
  • Tonale se pridružuje rastućem segmentu koji govori karakterističnim jezikom lepote koji koristi Alfa Romeo. To je SUV srednje kategorije sa urbanim izgledom i sportskim karakterom.
  • Prepoznatljive odlike italijanskog stila su projektovane u budućnost, čime je postignut savršeni odnos dragocenog nasleđa i predviđanja novih dizajnerskih pravila.
  • U skladu sa manifestom brenda Alfa Romeo, svaki detalj je dizajniran prema potrebama vozača.
  • Užitak u vožnji leži u ergonomiji, visokokvalitetnim materijalima i, iznad svega, u neprikosnovenoj dinamici.
  • Konceptualni model Tonale predstavlja viđenje elektrifikacije iz perspektive brenda Alfa Romeo. Vrhunska tehnologija i poslovično dobra dinamika u vožnji spajaju se kako bi iskoristile priliku i proužile opipljiva rešenja za nove izazove. Ž
  • Takođe u centru pažnje su Giulia i Stelvio Quadrifoglio „Alfa Romeo Racing" posebne edicije opremljene sa ekskluzivnim Aero Kit-om od karbonskih vlakana dizajniranih u partnerstvu sa Sauber Engineering-om.

 

Alfa Romeo ulazi u svet električnih automobila na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine predstavljajući novi koncept terenca srednje veličine - Alfa Romeo Tonale. Tonale je prvi plug-in hibrid i prvi terenac srednje veličine koji je proizveo Alfa Romeo. On ispisuje nova pravila u najbrže rastućem segmentu današnjice koristeći prepoznatljivi jezik svog proizvođača koji se sastoji iz italijanskog stila i  neprikosnovenog užitka u vožnji.

Automobil inspirisan lepotom i dizajnerskim manifestom brenda Alfa Romeo

Dizajn kocepta Tonale je izraz koji sa zadovoljstvom gleda u našu budućnost. Njegove kompaktne dimenzije otelotvoruju jedinstveni italijanski dizajn i nezamenjiv originalni i moderan dizajn tipičan za Alfa Romeo brend, čime je postignut savršeni odnos dragocenog nasleđa i predviđanja novih dizajnerskih pravila. Italijanska umetnost i vajarstvo su dragoceni za Alfa Romeo brend, kroz vanvremensko „artigianale" ( u prevodu sa it. zanatsko) iskustvo ručnog vajanja.

Tonale je inspirisan lepotom i nijansama vezanim za ljudsku formu, kao i organskim kretanjem svetlosti koja za rezultat ima bogatu liniju i volumene. Njegov dizajn vidljivo podseća na brojne cenjene dizajnerske elemente koji su deo bogate istorije brenda Alfa Romeo, sa izradom koja inspiriše moderan pristup novoj anatomiji brenda Alfa Romeo. Detalj koji nagoveštava tradiciju genetike brenda Alfa Romeo su točkovi u obliku telefonskog brojčanika. Dizajn felni od 21 inča na konceptu Tonale je izražen kroz laganu arhitektonsku konstrukciju, stvarajući iskren i moćan prikaz cirkularne teme. Istorijat felni u obliku telefonskog brojčanika datira još iz 60-ih godina prošlog veka, kada ih je ponosno nosio model 33 Stradale.

Ekskluzivne šare na Pirelli prenumaticima u savršenoj su harmoniji sa upečatljivim dizajnom točka na konceptu Tonale. Smele, elegantne bočne linije nagoveštavaju naizgled daleku prošlost, podsećajući na senzualne kvalitete ovekovečene u čistim formama modela Duetto i Disco Volante Spider, dok verzija Tonale Linea GT dočarava zategnutost i samopouzdanje u stavu spremnom za juriš kakav se može videti u nadaleko omiljenom modelu GT Junior. Na prednjem delu nalaze se čuveni Alfa Romeo „trougao" (Trilobo) i prepoznatljiva Scudetto maska hladnjaka koja naglašava snagu, brzinu i fluidnost koja se proteže konceptom Tonale. Sa obe strane legendarne „Scudetto" maske  hladnjaka nalaze se „3 plus 3" farovi koji zaokružuju izgled prednjeg dela i imaju ponosan pogled nalik onom sa modela SZ i Brera. Zadnji deo koncepta Tonale je eleganatno definisan sa prozorom određenog volumena, iznad kojeg se nalazi spojler koji naglašava kontinuitet između providnog krova i samog zadnjeg prozora. S obzirom na to da o svakom Alfa Romeo dizajnu brine ljudska ruka, zadnje svetlosne lampe podsećaju više na umetnički potpis nego na optički element osvetljenja... svojevrsni svetleći potpis kreiran direktno iz ruke umetnika.

Inspirisana trkačkim istorijatom brenda Alfa Romeo, unutrašnjost Tonale-a oslikava strast koja se vezuje za živahnu vožnju kroz dinamičnu formu i čiste linije. Unutrašnjost je dizajnirana sa fokusom na vozača, ali ne iz egoističnih razloga, naprotiv, prostor je tako dizajniran da udobno ugosti četiri putnika. Rukom izvedene linije protežu se širom kabine stvarajući mišićnu napetost, kreirajući okruženje spremno da poleti. Emotivni značaj unutrašnjosti koncepta Tonale je takođe iskazan kroz kontrast bogatih materijala, kao što je hladna čvrstina aluminijuma u kombinaciji sa mekom i primamljivom toplinom Alcantara kože. Unutra se nalaze i providni paneli sa pozadinskim osvetljenjem, kao na primer centralni tunel, koji predstavlja savršenu lokaciju za neizostavni Alfa Romeo element, dugme za DNK režim vožnje. Unutrašnjost modela Tonale pruža iskustvo za sva čula, sa detaljima koji su rezervisani za premijum modele. Unutrašnjost je primamljiva i ugodna, sa dinamičnim atributima koje će ceniti oni koji obožavaju da voze.

Koncept Tonale je opremljen tehnologijama koje ispunjavaju najviše standarde kako bi se obezbedilo povezano, udobno i dinamično korisničko iskustvo, a u isto vreme i zadržalo zadovoljstvo sportske vožnje kao primarna karakteristika.

Pažnja vozača će biti usmerena na put, sa perifernim fokusom na potpuno digitalni klaster komandi na ekranu od 12,3 inča i ekran od 10,25 inča osetljiv za dodir preko kojeg se upravlja sistemom za informacije i zabavu. Novi sistem za informacije i zabavu ima besprekoran i fluidan interfejs za multitasking koji omogućava vozaču da ima sve najnovije funkcije i funkcionalnosti na dohvat prstiju. Koncept Tonale omogućava vozaču da bude u potpunosti povezan sa Alfa Romeo Lifestyle zajednicom i društvenim mrežama, koje su realizovane i predstavljene u vidu novih funkcija sistema za informacije i zabavu - Alfista i Paddock.

  • „Alfista" predstavlja ubedljivo Alfa Romeo Lifestyle iskustvo, sa interfejsom potpuno povezanim sa odabranim Alfa Romeo klubovima i društvenim manifestacijama, kao što su okupljanja, akcije i sastanci. Ova aplikacija ugrađena u vozilo omogućava vozaču da pristupi vestima uživo i novostima o trenutnim dešavanjima u okviru Alfa Romeo brenda. Mušterija ima mogućnost da potvrdi prisustvo na događajima i okupljanjima, naruči karte za Alfa Romeo Racing trke, kao i da se prijavi za priliku da osvoji VIP pristup specijalnim događajima koje sponzoriše Alfa Romeo, da navedemo samo nekoliko.
  • „Paddock" je Alfa Romeo Tonale garaža unutar vozila i ujedno i prodavnica za razgledanje i kupovinu poslednjih unapređenja enterijera i eksterijera i opreme. Aplikacija Paddock takođe omogućava mušterijama da razgledaju najnovije ponude Alfa Romeo aksesoara, koje je moguće poručiti direktno putem dodira ekrana.

 

Alfa Romeo Tonale predstavlja naš pogled u budućnost segmenta CUV, koji stvara holistički kreativni izraz kroz mešavinu lepote i tehnologije. Za Alfa Romeo Design, on predstavlja našu „opera d'arte", ili umetničko delo...

.......koje drugačije zovemo i naš Alfa Romeo Tonale.

Autentično Alfa Romeo

Tonale obeležava debi brenda u segmentu SUV-ova srednje veličine i to čini u skladu sa karakteristikama koje su uvek karakterisale model Alfa Romeo. Cilj je da se omogući najbolja dinamika vožnje u segmentu i da se primeni elektrifikacija u savršenom Alfa Romeo stilu. To je prirodna evolucija brenda na putu ka pokretačkoj sinergiji koja može da poboljša performanse i dinamiku vožnje. Umesto da se samo prilagođava novim standardima, sa konceptom Tonale, Alfa Romeo prekraja svoj sopstveni genetski kod kako bih ostvario novu ideju lepote, energije, harmonije, ekonomičnosti i lakoće vožnje. Elektrifikacija vozila Alfa Romeo je u službi sportskog karaktera i naglašava poznatu misiju „mehanike emocija" ovog brenda. Iz tog razloga, nema potrebu da se izražava kroz potpise ili naglašene ukrase, već koristeći male detalje kao što su Alfa logotip, ili natpis „Biscione" u hibridnoj optici, mali ali upečatljiv detalj koji ulepšava Tonale. Električni motor u zadnjem delu otvara put novim tehnološkim mogućnostima koja nude dinamičnu vožnju, maksimiziraju pogon i zadovoljstvo sportske vožnje. Ova evolucija je takođe vidljiva u režimima vožnje koje nudi Alfa D. N. A.

Od početka na modelima Giulietta, Mito i  4C, i potom u razvoju modela Giulia i Stelvio, sada je red na Tonale, a on je sada opremljen posebnim funkcijama za upravljanje energijom.

 

Na modelu „Tonale"; režim „Dynamic" pretvoren je u „Dual Power" i garantuje maksimalne performanse iz dva motora. Infotainment ekran osetljiv na dodir ima dugme E-mozione, koje nudi posebne opcije za kvačilo, snažnije kočenje i direktnije skretanje. Režim „Natural" nastavlja da pruža najbolju optimizaciju performansi, i kompromis između korišćenja električnog motora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem se postiže automatski. Ovo u prevodu znači svakodnevnu uštedu energije i vožnje, ali ne na štetu performansi.

Režim „Advance Efficiency" sada je postao „Advance E," za performanse u skroz električnom modu. Zato, u skladu sa principima brenda, hibridni plug-in pogon pojačava lepotu, kao i sportske i dinamične karakteristike vožnje svakog Alfa Romeo modela, što ih podiže na nov nivo. Na modelu Tonale, elektrifikacija je uparena sa performansama i to predstavlja novin način da se postignu odlične performanse i izvanredno zabavna vožnja.

 

Alfa Romeo Tonale

Tonale otelotvoruje avanturistički potencijal dinamičnog SUV-a srednje veličine, koje garantuje adrenalinski naboj sportske vožnje koji je sastavni deo legende brenda, sa podjednakom lakoćom i u urbanim predelima. Brujanje električnog motora u tandemu je sa autentičnim rikom Alfa Romeo motora, što stvara efikasnu, uzbudljivu sinergiju u službi zadovoljstva u vožnji. Prelazak na električnu energiju je najnovija, važna strana 109-godišnje istorije Alfa Romeo legende i ona će lansirati brend u budućnost. To se može videti i u imenu odabranom za novi koncept automobila. Planinski prevoj Tonale, nedaleko od prevoja Stelvio na Alpima, je veliki, prirodni amfiteatar koji je poznat po svojim čudesnim vrhovima, prirodnom spektaklu penušavih vodopada i snega tokom cele godine u prirodnom ambijentu od koga zastaje dah. Uz direktnu vezu sa prevojem Stelvio, uzbuđenje i harmonija zajedno žive u oblasti prevoja Tonale. Tonale je važna tačka u razvoju, u znaku kontinuiteta i geografske blizine, evolucija prikazana u vremenu kroz evocirajuće veze.

 

Quadrifoglio Alfa Romeo Racing specijalne serije

Kada je u pitanju Sajam automobila u Ženevi, Alfa Romeo će predstaviti modele Giulia Quadrifoglio i Stelvio Quadrifoglio modele iz posebne, ograničene serije „Alfa Romeo Racing" koji su opremljeni ekskluzivnim Aero Kit setom od ugljeničnih vlakana, koji je dizajniran u partnerstvu sa kompanijom Sauber Engineering.

Ovaj ekskluzivni dodatak potvrđuje sve dublju vezu brenda sa svetom Formule 1. Ovi automobili specijalne serije proslavljaju trkačku legendu brenda Alfa Romeo i povratak italijanskih vozača u Formulu 1, sada kada se Antonio Đovinaci priključio svetskom šampionu Kimiju Raikonenu u „Alfa Romeo Racing" timu. U pitanju nije samo kozmetički set, već je u pitanju tehnološka oprema koja poboljava aerodinamičke performanse automobila povećanjem aerodinamičkog potiska i poboljšanjem već odličnih dinamičkih osobina verzija Quadrifoglio.

Tehnološki set dopunjava korake koji su preduzeti da ovi modeli iz ograničene serije postanu lakši i moćniji, što demonstrira pažnju i istraživanje brenda Alfa Romeo, sa ciljem stalnog poboljšanja performansi. Automobile karakteriše niža težina i povećana snaga. Prvi cilj postignut je obilnim korišćenjem ugljeničnih vlakana za detalje na eksterijeru, Sparco kože i Alcantara sportskih sedišta sa ugljeničnom strukturom, uvećanim sistemom za kočenje sa disk-kočnicama od ugljenika i keramike, i poseban Akrapovič titanijumski izduvni sistem. Ovim procesom skinuto je oko 28 kilograma sa standardnih Quadrifoglio verzija. Uz ovu „dijetu", Alfa Romeo inženjeri obavili su i tehničko podešavanje koje je dovelo do većeg obrtnog momenta i snage, koja dostiže čak 520 KS.

Već uzbudljivo vozačko iskustvo modela Alfa Romeo Quadrifoglio sada je još moćnije. A tu su i posebne privilegije za dvadeset srećnih vozača. U toku godine, po deset Giulia i Stelvio modela će biti kreirano da obeležavaju deset pobeda Alfa Romeo time u šampionatu Formule 1, i svaki od ovih automobila će imati posebnu značku na kojoj će pisati ime trke koju je Alfa Romeo osvojio i godina u kojoj se to dogodilo. Kupci modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio u „Alfa Romeo Racing" izvedbama će biti pozvani da dožive kompletno korisničko iskustvo skrojeno posebno za njih. Počevši sa Sajmom automobila u Ženevi, oni će moći da izraze zainteresovanost za kupovinu automobila putem zvaničnih Alfa Romeo kanala.

 

 

Ostali sadržaji